Suunnitteletko aurinkopaneenlien hankintaa?

Suunnitteletko aurinkopaneenlien hankintaa?

Tutustu palveluihimme ja autamme sinut paneloimaan kattosi hyötykäyttöön.

Miten palvelu toimii?

Perehdy tarkemmin ratkaisuihin taloyhtiöille, omakotitaloille, maatiloille ja yrityksille.

Pientuotannon netotus

Usein kuullaan sana "tuotannon netotus" - mitä se on ja mitä se tarkoittaa käytännössä?
Pientuotannon netotus
Vinkkaa julkaisusta kaverille:
Email
LinkedIn
Facebook
WhatsApp

Pientuotannon netotus tarkoittaa käytännössä sitä, että kulutettu ja itse tuotettu sähkö vähennetään
toisistaan, eli käytännössä siis netotetaan.

Sähkömarkkinalaki on mahdollistanut netotuksen jo vuoden 2021 alusta lähtien, jolloin osa verkkoyhtiöistä on siirtynyt netotukseen, mutta vuoden 2023 alusta lähtien netotus on tullut pakolliseksi kaikille verkkoyhtiöille.

Netotus toteutetaan käytännössä Fingridin datahub-järjestelmän kautta ja se koskee pientuotantoa, jonka teho on alle 100kVA.

Netotuksessa kulutettu ja tuotettu sähkö lasketaan yhteen mittausjakson sisällä. Mittausjakso on vielä tunti, mutta tulevaisuudessa ollaan siirtymässä 15min mittausjaksoon. Jos mittausjakson aikana on sekä ostettavaa sähköä, sekä esimerkiksi aurinkovoimalasta tuotettavaa sähköä, niin nämä lasketaan käytännössä yhteen, eli netotetaan.

Esimerkki 1: 
Leena on varautunut tulevaisuuteen hieman suuremmalla ja ylimitoitetulla aurinkovoimalalla tulevaisuuteen ja on hankkinut järeämmän puoleisen voimalan talonsa katolle. Nättinä kevätpäivänä voimala tuottaa katolta tunnin aikana 14kWh sähköä ja vastaavasti Leenan talo kuluttaa samaan aikaan vain 2kWh sähköä. Lopputulos on netotuksen ansiosta se, että tuo ”ostettu 2kWh” vähennetään 14kWh tuotannosta ja lopputulos on automaattisesti myyntiin menevää 12kWh tuotantoa.

Esimerkki 2:
Jaakko on perustellut itselleen taas, että voimalan kapasiteetti on käytännön syistä mitoitettava vain omaa kulutusta vastaavaksi. Jaakon kulutuspisteessä harmaana kesäpäivänä tulee katolta 3kWh sähköä ja vastaavaan aikaan pyykinpesukoneen, sekä muiden sähkölaitteiden käynnissäolon aikana kulutusta on yhteensä jopa 8kWh. Lopputulos on se, että ”ostetusta 8kWh” sähköstä vähennetään oma tuotettu 3kWh sähkö, jolloin lopputulos on 5kWh ostettavaa sähköä.

Miten päätän milloin myydään ja milloin ostetaan?

Siihen ei onneksi tarvitse itse käyttäjän tehdä käytännössä mitään sen jälkeen, kun voimala on asennettu ja verkkoyhtiöstä tullut lupa käynnistää voimala, sekä tuotannon käyttöpaikkanumero ilmoitettu omalle energiayhtiölle kenelle haluat ylituotannon myydä. Invertteri ”keskustelee” kiinteistön kWh-mittarin kanssa ja molemmat aiemmin mainitut esimerkkitapaukset toteutuvat täysin automaattisesti.

Eli käytännössä mikäli haluat hyvillä Spot-hinnoilla myydä ylituotantoa, niin muista pienentää kulutusta samaan aikaan. Jos Spot-hinnat ovat alhaalla, niin voit tarpeen mukaan kasvattaa omaa kulutusta, koska oma tuotettu sähkö jokatapauksessa pienentää sähkölaskuasi sähkönsiirron ja veron osalta.