Energiayhteisö – mikä se on ?
Varsinkin tänä vuonna kyseistä sanaa on alkanut kuulla yleisissä keskusteluissa sekä mediassa eri lähteissä.
Aiemmin voimassa olleen lainsäädännön mukaan tämä ei ollut kovinkaan järkevää taloyhtiöille, koska taloyhtiö tulkittiin harjoittavan sähköliiketoimintaa, jos ne välittivät oman voimalansa sähköenergiaa asukkailleen. Vuoden 2021 alussa astui voimaan uusi laki, jossa määriteltiin tämä uusi termi – energiayhteisö. Ennen tätä muutosta taloyhtiöt käytännössä pystyivät vain hyödyntämään itse tuotettua energiaa vain yhteisiin tiloihin.
Lisäksi vuoden 2023 alusta on voimaan tullut uusi Datahub tiedonvaihtopalvelu, jonka tietoja päivittävät Suomessa paikalliset jakeluverkonhaltijat. Tämän palvelu mahdollistaa sen, että tuotantoa on mahdollista jakaa energiayhteisön osakkaiden kesken tämän hyvityslaskentapalvelun avulla.
Eli tämän hetken uuden lainsäädännön mukaan myös taloyhtiöiden on mahdollista päästä järkevästi mukaan aurinkoenergian tuottamiseen – ympäristöystävällisesti.
Se onnistuu käytännössä siten, että saman kiinteistösähköverkon piirissä olevat taloyhtiön osakkaat perustavat ENERGIAYHTEISÖN.
Perustamisvaiheessa määritellään tuotannon jakotapa, joka on joko SMA tai SMB
Näiden erot ovat seuraavat:
SMA
Taloyhtiölle perustetaan tuotannolle käyttöpaikkatunnus.
Sähkö mitä jää yhteisön osakkaalta / asunnolta käyttämättä, niin se palautuu yhtiölle.
SMB
Kaikille yhteisön osakkaille / asunnoille perustetaan oma tuotannon käyttöpaikkatunnus.
Aurinkovoimalasta tuleva sähkö menee jakosuhteen mukaisesti osakkaan käyttöön ja mahdollinen ylijäämä myydään omalle sopimuskumppanille (esim, Turku Energia, Helen, Fortum jne)
Mikäli taloyhtiötänne kiinnostaa aurinkovoimalan hankinta sekä energiayhteisöasiat, niin SolarWay Oy palvelee kokonaisuuden toteuttamisessa.
Laitetaan voimalahanke vireille – jo tänä kesänä 😉